Wij maken een

duurzaam leven tot de bekende weg!

Wat wij doen

Steeds meer Groningers willen klimaatbewuster leven. We kiezen vaak voor de bekende, maar minder groene, weg. Groener Groningen maakt een duurzamer leven in onze stad leuker en eenvoudiger. Hoe? Door duurzame ondernemers en initiatieven meer zichtbaar te maken én deze te delen met heel Groningen. We organiseren inspirerende events en creatieve sessies, maar inspireren ook met een duurzame stadsgids. Zo maken wij een duurzaam en groener leven samen met heel Groningen tot de bekende weg!

Ondernemers met passie!

Wij zijn ondernemers met elk een eigen talent én een gedeelde passie: een duurzaam Groningen! Door onze krachten te bundelen hebben wij een bult aan ervaring op het gebied van duurzaamheid, marketing, communicatie, social media, vormgeving, events en interieur. Waardevolle kennis die wij vol passie en enthousiasme inzetten voor onze mooie stad.

Duurzaam,
lokaal en sociaal

Dat zijn wij!

Duurzaam,
lokaal en sociaal

Dat zijn wij!

René Raap
Bestuur & stadsgids

Gerda Stelwagen
Projectmanager Events

Suzanne Nieuman
Projectmanager Communicatie

Stephanie Zuurman
Stadsgids & Communicatie

Nienke Bullinga
Projectmanager Events

SDG's

Sustainable development goals

De SDG’s zijn zeventien doelen om in 2030 van de wereld een betere plek te maken. Vanuit Groener Groningen willen we met al onze activiteiten bijdragen aan deze vier SDG’s. Dat doen we door zelf projecten op te zetten en acties te organiseren, maar ook door anderen te helpen bij hun activiteiten.

Ons dagelijkse leven in stad of dorp zit vol met keuzes. Wij willen zorgen voor een omgeving die de keuze voor een groen en duurzaam leven maximaal ondersteunt.
Eindeloos produceren en consumeren put de aarde uit. Wij ontwikkelen systemen voor duurzaam hergebruik en manieren om slimmer en bewuster om te gaan met onze spullen.
Het is hoog tijd om in actie te komen. Elke stap die we zetten is winst voor onze toekomst. En hoe eerder we die stap zetten des te groter is de impact die we ermee maken.
Wij geloven in samenwerking, klein en groot. Ieder van ons kan iets waardevols bijdragen. Dat doen we onderling als ondernemers, maar ook met andere, lokale partijen en de overheid.
Ons dagelijkse leven in stad of dorp zit vol met keuzes. Wij willen zorgen voor een omgeving die de keuze voor een groen en duurzaam leven maximaal ondersteunt.
Eindeloos produceren en consumeren put de aarde uit. Wij ontwikkelen systemen voor duurzaam hergebruik en manieren om slimmer en bewuster om te gaan met onze spullen.
Het is hoog tijd om in actie te komen. Elke stap die we zetten is winst voor onze toekomst. En hoe eerder we die stap zetten des te groter is de impact die we ermee maken.
Wij geloven in samenwerking, klein en groot. Ieder van ons kan iets waardevols bijdragen. Dat doen we onderling als ondernemers, maar ook met andere, lokale partijen en de overheid.

Over de stichting

Stichting Groener Groningen is in 2017 opgericht door tien enthousiaste Groningse ondernemers, met Douwe Kooistra als kartrekker. In deze periode zijn er inspirerende ‘Groen Doen’-avonden georganiseerd en in 2019 het zeer geslaagde festival Sustainable Moments.

Na een jaar stil te hebben gestaan is er in 2021 een nieuw bestuur opgestaan. Wij willen het oude bestuur bedanken voor de mooie start en nemen het stokje vol enthousiasme en met frisse energie over.

Groen idee?

Of gewoon een keertje sparren?

Ferrick van Dongen

Marketingstrateeg

Bedrijf: Creatieve Weg
Vakgebied: Marketing

Er is niet een “Het hoort zo”, er zijn veranderende behoeftes waar op ingespeeld wordt door het maken van de passende keuze. Keuzes uit het verleden zijn veelal gebaseerd op het gemak van de mens of gedaan uit economisch oogpunt. Daar zien wij nu de nadelige effecten van op het milieu. Er heerst een behoefte om keuzes te maken die beter aansluiten bij de huidige behoeftes.

Ook ik speel met de vraag: “wat kan ik doen om mijn voetprint op aarde minimaal neutraal te maken?”. Door mijn bestuursfunctie bij Groener Groningen leer ik voor mijzelf welke acties bij mij passen. Daarbij zet ik mij in om de bewustwording te vergroten van andere Noord-Nederlanders. Door bewustwording alleen verandert er niks dus zet ik mijn talenten in om te motiveren tot actie en het uitvoeren van de duurzame keuzes.

Meer weten?

Manon Prins

Illustrator | vormgever

Bedrijf: Manon Prins – illustratie & ontwerp
Vakgebied: Illustratie & Vormgeving

Papegaaien in het Noorderplantsoen, eekhoorns spotten in het Sterrebos, of dat egeltje dat holt door onze eigen mooie stadstuintje vol bloemetjes en 50 tinten groen; daar word ik pas echt blij van! Waar ik vroeger dacht dat ik vooral ver moest reizen om mooie dingen te zien, verbaas ik me nu steeds meer over de kleine dingen dichtbij huis. Ik vind dan ook dat we daar zuinig op moeten zijn! Samen onze verantwoordelijkheid pakken, om wat liever voor de wereld én elkaar te zijn!

In mijn dagelijks leven probeer ik als vormgever en illustrator de wereld wat meer kleur te geven. Met Groener Groningen doen we daar gewoon een schepje bovenop!

O en die verre reizen naar Thailand, die trekken nog steeds wel hoor… Ik denk nu alleen echt wel wat beter na voordat ik weer een vliegtuig in stap!

Meer weten?

René Raap

Voorzitter | Contentstrateeg

Bedrijf: Raap Communicatie
Vakgebied: Content strategie

We leven momenteel in een tijd van verandering; we zijn op weg naar een groenere en mooiere wereld. En met onze schouders eronder komen we daar, daar ben ik van overtuigd. Niet ineens, maar stap voor stap, in een brede beweging, duurzaam én sociaal. Als we allemaal telkens een stapje maken, zorgt de macht van het getal voor een groot verschil. Vanuit Raap Communicatie help ik anderen met hun communicatie; met heldere tekst, een passende strategie en een duidelijk plan zorg ik dat zij hun doel bereiken. Bij Groener Groningen help ik onze projecten vooruit door ze aansprekend onder woorden te brengen, door mensen mee te nemen in ons verhaal en in onze visie. Ook zorg ik als voorzitter voor overzicht en een duidelijk plan van aanpak.

En nu in actie!

Meer weten?

Rianne Boven

Social Media & Content expert

Bedrijf: UPCommunicatie
Vakgebied: Social Media & Content

Groen is niet alleen mijn favoriete kleur, het is ook een van mijn favoriete bezigheden: groen doen. En dan in de breedste zin van het woord: van planten tot moestuin tot groente (snap je groen-te). Maar ook van plantaardig eten tot minder reizen met auto en vliegtuig. De wereld is een te gekke plek en dat moet zo blijven! Daar zet ik me bij Groener Groningen dan ook graag voor in.

Als Social Media Freelancer werk ik voor een aantal te gekke groene merken. De kennis die ik heb, gebruik ik ook graag voor de stichting Groener Groningen. Om zoveel mogelijk Gro(e)ningers te bereiken en zo de wereld, of in ieder geval Groningen, een groenere plek te maken.

Meer weten?

Gerda Stelwagen

Eventmanagement

”Ergens tussen het ontwijken van wegwerpplastic en het koesteren van tweedehands kringloopschatten, begon ik mezelf af te vragen: Wat betekent duurzaamheid nou eigenlijk écht?”

Ik kwam tot het besef dat duurzaamheid geen one-size-fits-all concept is, maar een persoonlijke ontdekkingsreis. In mijn ogen gaat het niet zo zeer over goed of slecht, maar over bewuste keuzes maken die passen binnen jouw leven. Voor de één betekent dit stoppen met vlees eten, terwijl een ander juist kiest voor een stukje vlees van de lokale biologische slager.

Het gaat dus niet om het volgen van voorgeschreven regels, maar om het creëren van jouw eigen duurzame levensstijl. Als vrijwilliger bij Groener Groningen laat ik jou graag zien dat er talloze manieren zijn om een positieve impact te hebben. Of je nu kiest voor kleine stappen of grote sprongen, jouw duurzame keuzes tellen mee in het grotere geheel!

Meer weten?

Suzanne Nieuman

Events & Branding

Bedrijf: Phanatique
Vakgebied: Branding, design & illustratie

Dertiger die sinds een paar jaar ‘achteraf’ woont en dag bij dag meer bewuste keuzes wil maken. Voor zingeving, voor toekomst, voor de volgende generatie. Bijdragen aan events van Groener Groningen is weer een klein stapje in deze grote wereld. Je bent nooit uitgeleerd en hoe tof om duurzaamheid op een leuke manier te leren kennen en te presenteren. Verantwoordelijk voor toffe ideeën, rake teksten en grafische oogstreling.

Meer weten?

Stephanie Zuurman

Gedragsdeskundige & klimaatpsycholoog

Vakgebied: Gedragsdeskundige & klimaatpsycholoog

Mijn passie voor groen doen begon in mijn persoonlijke leven: plantaardig eten koken, met de trein op vakantie, mijn woning isoleren en tegels wippen in de tuin. En hoewel dit goede stappen zijn, wil ik groter denken: hoe zit het met de rest van de mensen? Wat motiveert anderen om duurzamer te leven? En hoe kunnen we duurzame keuzes toegankelijker maken? In mijn opleiding tot klimaat psycholoog heb ik me hierin kunnen verdiepen. Ik ben geïnteresseerd in waarom mensen nou juist wel of niet kiezen voor duurzaam. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar duurzame voeding, dit vond ik super interessant! Ik wil door middel van klimaat psychologisch onderzoek meer te weten komen over wat mensen motiveert tot duurzame keuzes. Want hoe meer we weten over duurzaam gedrag, hoe groener we Groningen kunnen maken!

Meer weten?

Nienke Bullinga

Events

Mijn hele leven staan natuur en gezondheid neutraal. Ik zie het als een belangrijke en ook leuke rol om een positieve bijdrage te leveren aan zowel de natuur als gezondheid, van mens en planeet. En gelukkig kan ik tevreden zijn met het kleinste resultaat, zoals bijvoorbeeld een glimlach of een plastic tas minder. Want elk beetje helpt!

Ik zie het als een leerzame uitdaging om te kijken hoe ik mijn eigen leven zodanig in kan richten dat het eco-positief wordt, dit betekent dat ik de planeet iets oplever. Bewustwording over bepaalde thema’s heeft mij hierbij geholpen en nu wil ik anderen inspireren. Mensen bewust maken van bepaalde zaken zie ik als zeer belangrijk, om vervolgens makkelijke tools te geven om ander gedrag in de praktijk te brengen. Het is vaak makkelijker om wat te betekenen dan je denkt! Ik zie in dat mensen vaak wel wat willen betekenen, maar niet goed weten hoe. Laat mij er dan zijn om hierin te helpen, dit doe ik graag! Want apart zijn we sneeuw, maar samen een lawine.

Meer weten?

Iris Planting

Events & content

Vakgebied: Events & content

Ik hou van groen in mijn leven. Dat zie je ook terug aan mijn shirt, tas, laptophoes en ja, zelfs mijn fiets. Al van jongs af aan is David Attenborough een van mijn helden en als klein meisje keek ik vol spanning mee met mijn vader naar hoe Steve Irwin ons van alles leerde over de gevaarlijkste dieren op aarde.

Tegenwoordig leer ik nog steeds graag over de natuur en vooral over hoe ik beter voor onze planeet kan zorgen. Zo daag ik mezelf graag uit door bijvoorbeeld te proberen helemaal verpakkingsvrij boodschappen te doen. Dit is nog best lastig! Met mijn marketing en communicatie achtergrond vind ik het vooral erg leuk om teksten te schrijven en mensen te leren over duurzame opties. 

‘Vroeger’ vonden mijn vrienden en familie al dat duurzame gedoe en mijn vegetarische recepten maar niets. “Een maaltijd is geen maaltijd zonder vlees”. Nu merk ik dat de mensen om mij heen steeds vaker kiezen voor vegetarische recepten of zelfs mij om advies vragen over welke shampoobar het beste is. Hoe leuk is dat! 

Meer weten?

Esther De Hoop

Stadsgids

Je kunt mij blij maken met een ritje naar de kringloop, een zelfgemaakte salade uit de moestuin of een fietstocht door de natuur. Ik ben veel bezig met de wereld om ons heen en het klimaat, waarbij een duurzaam alternatief voor mij bijna voor zich spreekt.

Maar ik snap ook dat dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Om deze reden heb ik mij bij Groener Groningen aangesloten. Zodat ik andere mensen kan inspireren en motiveren in het maken van groene keuzes. Ik geloof niet in opleggen, maar in het bewust maken en daarin de voordelen voor jezelf én de wereld te zien!

Meer weten?

Celine Zeelen

Stagiaire communicatie

Opleiding: Communicatie (Hanze Hogeschool)

Als onderdeel van de toekomstige generatie houd ik mij veel bezig met duurzame keuzes. Ik ben ervan overtuigd dat alle kleine beetjes helpen en dat iedereen impact kan maken. In mijn eigen omgeving zie ik steeds meer mensen stapjes in de goede richting zetten. Dat vind ik erg inspirerend om te zien. Ik hoop dat ik zelf soms ook het goede voorbeeld kan geven aan mensen om ze zo mee te nemen op het groene pad.

Tijdens mijn afstudeeropdracht ga ik  kijken naar het imago van duurzaamheid en me bezighouden met het fantastische Sustainable Moments Festival. Hoe kunnen we nog meer mensen bereiken en meenemen in de wereld van duurzaamheid. Ik hoop met mijn onderzoek vooral de mensen te bereiken die nog niet zo in deze wereld zitten. De huidige laagdrempelige en rebelse benadering kan er ongetwijfeld aan bijdragen dat zij ook hun beste beentje voor gaan zetten.

Meer weten?

Maud
Duijn

Communicatie

Meer info volgt…

Meer weten?

Eamon Fokkinga

Events

Bedrijf: The Sustainable Company
Vakgebied: Consultancy, Events

In de huidige wereld is het belangrijk om na te denken over onze impact op de planeet. Met mijn eigen onderneming motiveer en inspireer ik bedrijven in het maken van duurzame keuzes en met Groener Groningen vinden we met gelijkgestemden leuke en innovatieve manieren om duurzaamheid op de kaart te zetten in Groningen.

Hopelijk gaan jullie genieten van onze duurzame initiatieven!

Meer weten?

Roelof Stoelwinder

Communicatie

Meer info volgt…

Meer weten?

Isabel van der Vlugt

Content & fotografie

Opleiding: Photography (HKU)

Sinds ik mij kan herinneren hou ik van groen. Niet zozeer als de kleur van mijn slaapkamer muur of in mijn kledingkast, maar buiten. Als kind gingen we met het gezin nooit ver weg op vakantie, dus het vliegtuig heb ik altijd kunnen mijden. De natuur meed ik liever niet. Daar bracht ik een goed aantal speel uurtjes door en op oudere leeftijd brieste ik maar al te graag mijn puber frustraties uit in het bos. De verre reizen naar vakantie oorden heb ik gemist maar was ook overbodig, als de natuur binnen handbereik ligt. Als je vervolgens opmerkt dat de sneeuwklokjes een paar maanden te vroeg opkomen of dat de bomen hun blaadjes laten vallen in het midden van de zomer, voelt er iets niet goed.

Bij Groener Groningen wil ik de verhalen van de groen doeners in Groningen in beeld te krijgen. Iedereen heeft een steentje bij te dragen in het duurzame-verhalen-boek en zo kunnen wij elkaar inspireren om samen de wereld mooier te maken (en groener). Met mijn fotografie achtergrond en journalistieke interesse hoop ik dit visueel te maken om zo de belangrijke verhalen hoorbaar te maken.

Meer weten?

Harco
Janssen

Communicatie

Bedrijf: Paperblue
Vakgebied: UI design & Website development

Al een paar jaar toegekeken vanaf de zijlijn bij Groener Groningen en nu erg blij om er bij te zijn. Om bewuste keuzes te maken. Voor de toekomst en volgende generaties. Bijdragen voor een groener Groningen, maar ook een groenere wereld. Ik zal me voornamelijk bezig houden met de websites van Groener Groningen en Sustainable Moments.

Meer weten?

Marco
Agema

Stadsgids

Meer info volgt…

Meer weten?

Thanh Punt-Mai

Events

Bedrijf: Adviesbureau Thanh Punt Solar

Als moeder van 2 prachtige meiden van 11 en 7 voel ik me genoodzaakt om ook voor hun toekomst te denken. In wat voor een wereld gaan ze straks leven ? Alleen maar piekeren en klagen is niet mijn style. Ik ben een aanpakker, iemand die graag in mogelijkheden denkt. Ik wil me inzetten voor Groener Groningen omdat ik zo mijn steentje kan bijdragen om de wereld een beetje beter te maken.

Informeren en enthousiasmeren van mensen is mijn passie. Daarbij schroom ik niet om een persoonlijk altijd het gesprek aan te gaan met mensen om telkens weer tot een verbindende punt te komen die we gezamenlijk delen.

Ik hoop dat ik je ooit mag ontmoeten om van jou te horen wat jij belangrijk vindt en hoe we samen een verandering kunnen bewerkstelligen ten goede van onze mooie aarde 🌏

Meer weten?

Sterre
Wesselink

Events

Meer info volgt…

Meer weten?

Douwe Kooistra

Verbinder | Oprichter GG

Bedrijf: Douwe Kooistra
Vakgebied: Duurzaamheid & Events

Het woord duurzaam is in de afgelopen jaren veel gebruikt, maar ook vaak misbruikt. En daardoor is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Hierdoor is mijn groene zoektocht jaren geleden begonnen en tot op de dag van vandaag is het nog steeds een echt avontuur. Maar wel een avontuur die zo nu en dan aanvoelt als een Mission Impossible…
Des te meer reden voor mij om  overzicht en inzicht te krijgen in het groene avontuur en ook de reden dat ik Groener Groningen heb opgericht nadat ik naar Groningen ben verhuisd.

Met mijn acties hoop ik dat de generaties na mij ook de mogelijkheid hebben om te genieten van de mooie dingen die Moeder Natuur ons te bieden heeft!

Meer weten?