Blog

Treinreizen: Dé duurzame vakantie

Duurzaam op vakantie is makkelijker dan je denkt. In februari heb ik een reis gemaakt naar onder andere Berlijn, Praag en Wenen, en dat allemaal met de trein!

Klimaatimpact

Waarom zou je reizen met de trein? Als je verschillende vervoersmiddelen vergelijkt, is de trein een van de meest duurzame manieren om op reis te gaan. Vooral vergeleken met (korte) vluchten is het een stuk verantwoordelijker om te kiezen voor een trein- of busreis.1 Tussen veel grote steden zijn directe treinverbindingen, waardoor je bijvoorbeeld een citytrip gemakkelijk duurzaam kan aanpakken!

Voorbereiding

Mijn reis heb ik via treinrondreis.nl * gepland, op deze manier heb je treintickets en overnachtingen in één keer, lekker makkelijk! Zij werken met een Interrail pas, hiermee heb je op de dagen dat je reist een QR code om te laten zien bij controles. Daarnaast kun je ter plekke een rit aan je planning toevoegen of veranderen. Dat is wel zo makkelijk als er een trein uitvalt of er vertraging is. Ik had tijdens mijn reis geluk, alle treinen reden gewoon zoals gepland! Maar, voor de zekerheid kan het geen kwaad om ruime overstaptijden in te plannen. Op deze manier verloopt je reis zo relaxed mogelijk. Check de website van de NS voor meer informatie over het voorbereiden van je treinreis.

Tips & tricks

Hoe haal je het meest uit je treinvakantie? Hier zijn mijn tips voor een succesvolle reis!

  • Kies voor stoelreserveringen: het kan soms druk zijn in de trein. Vooral als je lange stukken reist, zijn die paar euro’s het zeker waard om geen uren lang te hoeven staan.
  • Neem zelf snacks en drinken mee, of zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt. Veel treinen die grote afstanden rijden hebben rail-catering, maar het kan geen kwaad om goed voorbereid te zijn.
  • Ga voor een overnachting in de buurt van het station, want dit is je punt van aankomst en vertrek.
  • Als het niet hoeft, neem dan geen enorme koffers mee. Er is in de trein vaak wel een rekje voor kleine koffers en rugzakken, maar grote koffers opbergen is al snel een uitdaging.
  • Geniet van het uitzicht! Je punt van aankomst en vertrek mag dan wel een treinstation zijn, maar gedurende de treinreis heb je al snel mooi uitzicht op de omgeving.
  • Wil je naar een verre bestemming? Overweeg een nachttrein! Deze trein vertrekt vaak in de middag of avond, en komt vervolgens in de loop van de volgende ochtend aan op de bestemming. In deze trein kun je bijvoorbeeld in slaap vallen in Amsterdam en wakker worden in Wenen, hoe tof is dat!?
  • Geniet! Neem boeken of tijdschriften mee en download films, series of podcasts om je te vermaken tijdens je treinrit.

 

Veel plezier op je duurzame vakantie!

 

* Dit is geen reclame – wij zijn niet gecompenseerd door Treinrondreis.nl voor het benoemen van het bedrijf

  1. https://www.hier.nu/themas/makkelijk-energie-besparen/dit-is-impact-van-jouw-reis-op-het-klimaat

Nieuwste blogs

Community

Leuk dat je meedoet!

We zijn momenteel nog druk bezig met de ontwikkeling van onze community. Het kan dus even duren voordat we van start gaan. Maar laat vooral je gegevens achter, dan brengen we jou als eerste op de hoogte.