Blog

Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau

‘Alles met een dikke blij’

Stadsrestaurant

Het Oude Politiebureau klinkt niet per se als een gezellige plek om lekker te eten. Toch is dit de naam van het groene stadsrestaurant in de Oosterparkwijk die wij met trots op onze stadsgids hebben staan!

De plek aan de Zaagmuldersweg 3 heeft zijn naam te danken aan de vroegere bestemming van het pand als wijkpost. Tot 1966 zwaaide wijkagent Sjoerts hier met zijn scepter en hebben menig buurtbewoners nog de wildste herinneringen aan een dagje in de cel bij de wijkpost. Deze herinneringen zie je bijvoorbeeld terug in de menukaart voor de ‘kleine boefjes’ van het stadsrestaurant, dat in 2018 tot stand kwam.

Je waant je in het restaurant tussen de gerecyclede meubels, servies en planten. Je kunt zelf ook een van de vele pannenkoekplantjes kopen of stekken. Naast gezellig tafelen, met een blik terug in de tijd, maakt Het Oude Politiebureau ook zoveel mogelijk gebruik van lokale, verse en duurzame seizoensproducten. Het restaurant rust op de pijlers: lokaal, duurzaam en sociaal. Op deze manier werkt het restaurant altijd aan een win-win-win situatie voor lokale ondernemers, wijkbewoners en natuurlijk zichzelf.

Sociaal in de Oosterparkwijk

Bij stadsrestaurant Het Oude Politiebureau kunnen medewerkers van Werkpro aan de slag. Werkpro houdt zich bezig met re-integratie, dagbesteding en maatschappelijke dienstverlening. Zo is iedereen welkom bij het stadsrestaurant, zowel als gast als medewerker. Medewerkers krijgen hier begeleiding in hun werk en ontwikkeling. De mooie leren bank is bijvoorbeeld van oude jassen gemaakt door medewerkers van Werkpro. Lekker duurzaam loungen!

Ook zet het restaurant zich in voor bewoners met een iets kleinere portemonnee. Zo kunnen Oosterparkwijkers bijvoorbeeld elke maandag- en woensdagochtend voor een euro koffie komen drinken.

De prijzen worden zo laag mogelijk gehouden, zodat iedereen van een lekker diner kan genieten bij Het Oude Politiebureau. Om verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan, wordt er bijvoorbeeld niet meer standaard een salade geserveerd bij het eten, maar kun je aangeven of je dit wel of niet wilt. Weggooien is zonde!

 

Meer dan een stadsrestaurant

“Als sociale onderneming zijn we onderdeel van en betrokken bij ‘onze’ wijk: de Oosterparkwijk!” Deze zin prijkt op de website van Het Oude Politiebureau. Miranda Dontje, projectleider bij Het Oude Politiebureau, geeft ons een kijkje achter de schermen bij het restaurant. Al snel wordt wel duidelijk dat dit niet zomaar een stadsrestaurant is.

Naast het runnen van een restaurant ontwikkelen ze allemaal projecten en evenementen in de wijk onder de noemer Duurzaam Oosterpark. Deze zijn erop gericht de wijk groener te maken en duurzamer leven te stimuleren. Dit doen ze met zo’n 45 betrokken bewoners! Het Oude Politiebureau is de uitvalsbasis voor vaste groepjes buurtbewoners die wekelijks de wijk schoonmaken. Ook regelen ze twee keer per jaar de ‘grofvuildriedaagse’. Samen met de opbouwwerkers van de WIJ Oosterparkwijk organiseert Het Oude Politiebureau deze grote opruimactie waar Oosterparkwijkers hun rommel kunnen recyclen in grote containers om ontspullen te stimuleren.

Een derde initiatief is de actie “doneer een diner”. Bij ‘doneer een diner’ kun je in het restaurant voor 10 euro een diner kopen en deze doneren aan een (mede)bewoner in de Oosterparkwijk. Het Oude Politiebureau deelt deze dinerbonnen rond Kerst uit aan bewoners in de wijk die minder geld te besteden hebben, het om welke reden dan ook zwaar hebben of simpelweg eens flink in het zonnetje gezet mogen worden omdat ze veel voor een ander doen. Deze wijkbewoners kunnen dan met hun gezin heerlijk komen dineren bij het restaurant!

Alles met een dikke blij!

Het Oude Politiebureau steunt en initieert dus duidelijke projecten met een kop en een staart vanuit Duurzaam Oosterpark. Hierbij kijken ze niet naar de negatieve dingen, zoals hoe smerig de wijk is of hoeveel spullen mensen in hun voortuin hebben staan, maar focussen zich op de positieve kant: een dikke blij!

 

Een leuk voorbeeld hiervan is dat elk jaar Duurzaam Oosterpark een prijs uitreikt aan de schoonste straat van de Oosterparkwijk. Ze huren een ijscokar en kloppen bij iedereen aan om ze te feliciteren. “Zo krijgen we de bewoners op straat. Eerst wat onwennig, maar al snel feliciteren ze elkaar met een grote glimlach.” zegt Miranda. “Een dikke blij werkt veel beter dan een zwaaiende vinger.”

Duurzame bewustwording

Het Oude Politiebureau zet zich dus goed in voor een schone wijk, maar het liefst zien ze de hele wereld schoon. Dit dragen ze uit naar de wijk, om zo mensen bewust te maken van hun impact. Zo hebben ze allerlei stickers geplakt op putdeksels met een visje en de tekst ‘hier begint de zee’. Ze willen hiermee mensen laten realiseren dat afval, zoals sigaretten, dumpen in de put niet goed voor de natuur is. En die stickers? Die heeft Het Oude Politiebureau allemaal zelf weer netjes opgehaald en gerecycled!

Groene parel van de Oosterparkwijk

Net zo enthousiast geworden over deze groene parel in de Oosterparkwijk? Neem vooral eens een keer een kijkje bij Het Oude Politiebureau en laat je verrassen door lekkere, duurzame en lokale gerechten! Meer info vind je op hun website.

Duurzame Stadsgids

Heb je onze Duuurzame Stadsgids al gezien? Hier vind je nog meer duurzame en lokale restaurants en ondernemers zoals Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau!

Foto’s door Isabel van der Vlugt

Nieuwste blogs

Community

Leuk dat je meedoet!

We zijn momenteel nog druk bezig met de ontwikkeling van onze community. Het kan dus even duren voordat we van start gaan. Maar laat vooral je gegevens achter, dan brengen we jou als eerste op de hoogte.