Blog

Groene Kerst

Kaarsjes aan, lekker knus binnen, eten en drinken met familie en vrienden: de feestdagen zijn er om van te genieten! Maar hoe doe je dit genieten nou op zo’n manier, dat het ook nog eens goed is voor de planeet?

Klimaat Impact

Kerst is minder duurzaam dan je misschien zou denken. Er komt namelijk van alles bij kijken: versiering, cadeaus, eten, ga zo maar door! Wist je bijvoorbeeld dat er tijdens de kerstdagen zo’n 2,7 miljoen dieren worden gegeten? 1 Dit klinkt natuurlijk niet heel feestelijk. Daarom hebben wij bij Groener Groningen wat leuke, klimaatvriendelijke alternatieven voor je op een rijtje gezet!

Versiering

Een echte kerstboom is dus eigenlijk helemaal niet duurzaam, behalve als je hem met kluit koopt en elk jaar weer terug in de grond kan zetten. 2 Maar duurzame alternatieven voor een kerstboom zijn makkelijker te krijgen dan je denkt!

Bijvoorbeeld een herbruikbare kerstboom poster! Of wordt creatief met wat je al in huis hebt, zoals deze kerstboom gemaakt van boeken. 3 Wil je toch een echte kerstboom? Bij het Groningse bedrijf Tuin in de Stad kun je een kerstbomen adopteren: de boom wordt na Kerst weer herplant, zodat deze volgend jaar weer bij iemand anders in huis kan staan. Vet duurzaam!

Ook andere kerstversiering kun je gemakkelijk een stuk duurzamer aanpakken: probeer bijvoorbeeld eens decoratie te maken van je afval! Je kan een slinger maken van sinaasappelen of knutsel kerststerren van oud papier.

 

Eten & drinken

Een van de makkelijkste manieren om een duurzamere Kerst te vieren, is door je kerstdiner plantaardig te maken! Inmiddels hebben veel supermarkten producten en recepten voor kerst-klassiekers zoals een wellington of carpaccio. Daarnaast is het zowel goed voor de planeet als voor je portemonnee om op tijd te beginnen met het inkopen van houdbare producten voor de feestdagen. Op deze manier voorkom je impulsaankopen!

Cadeaus

Duurzamere kerstcadeaus geven begint bij jezelf: stel je wenslijstje zo specifiek mogelijk op en vraag alleen om dingen waarvan je zeker weet dat je ze gaat gebruiken. Of wens voor duurzame producten als cadeau: bijvoorbeeld herbruikbaar bakpapier of een toffe broodtrommel. Het is ook duurzaam om, in plaats van spullen, te vragen om ervaringen: vraag als cadeau om een koffiedate, een avond uit of een weekendje weg! Of wat dacht je van iemand vragen om te doneren aan een goed doel in jouw naam?

Ben je zelf al duurzaam bezig? Vraag anderen dan om hun specifieke wensen en pak de cadeautjes die je geeft zo duurzaam mogelijk in. Denk hier bijvoorbeeld aan gerecycled inpakpapier, herbruikbare cadeau tasjes, krantenpapier of hergebruik verpakking van cadeaus die je eerder hebt gekregen!

Voorpret

Een leuke manier om naar de feestdagen toe te leven is een adventkalender. Maar wist je dat een adventskalender ook duurzaam kan? Maak er bijvoorbeeld zelf een van spullen die je in huis hebt of koop iets wat je jaar na jaar weer kan gebruiken. Ben je nog op zoek naar duurzame verzorgingsproducten? Dan is deze duurzame kalender van Happy Soaps wellicht het overwegen waard.

Wil je het over een heel andere boeg gooien? Doe dan aan een ‘omgekeerde’ adventkalender: elke dag van december tot aan kerst leg je iets van je bezittingen apart om weg te geven of te doneren. Op deze manier ruim je je huis op en geef je de spullen die je niet gebruikt een tweede leven! Helemaal duurzaam en passend bij de kerstgedachte.

Fijne feestdagen!

Met kleine veranderingen kom je een heel eind! Wees tijdens de feestdagen niet alleen lief tegen jezelf, vrienden en familie, maar ook de natuur.

  1. https://www.vegetariers.nl/kerst/nederlander-eet-met-kerst-miljoenen-dieren/hoeveel-dieren-worden-er-met-kerst-geslacht#:~:text=We%20komen%20dan%20op%2016,die%20met%20kerst%20vlees%20eten
  2. https://www.quest.nl/maatschappij/cultuur/a29710574/eerste-kerstboom-europa-populairste-boom-naalden-uitvallen/
  3. https://imgur.com/eayHdK9

Nieuwste blogs

Community

Leuk dat je meedoet!

We zijn momenteel nog druk bezig met de ontwikkeling van onze community. Het kan dus even duren voordat we van start gaan. Maar laat vooral je gegevens achter, dan brengen we jou als eerste op de hoogte.