Blog

Grunneger Permacultuur

Wat is permacultuur?

Goed, laten we bij het begin beginnen. Wat is permacultuur precies? Het woord ‘permacultuur’ is een samenvoeging van de woorden ‘permanente agricultuur’. Een permacultuur is een tuin die zo ontworpen is, dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem. Dus er worden alleen natuurlijke initiatieven gebruikt om groenten en fruit te verbouwen.

Hier worden we bij Groener Groningen hartstikke blij van! Wat het mooiste is aan zo’n permacultuur, is dat je er helemaal niet een gigantisch stuk grond voor nodig hebt. Zo zijn er zelfs in de stad Groningen tuinen volgens een permacultuur aangelegd! Een paar van onze favoriete permacultuurtuinen, zijn te vinden in Westpark in Groningen.

Tuinindestad

Bij Tuinindestad is heel veel te doen. Zo vind je hier naast de moestuin bijvoorbeeld een gezellige huiskamer, camping en een grote keuken. Elke donderdagavond kun je op donatiebasis een lekkere vegetarische maaltijd komen eten bij Tuinindestad. Dit is echt een duurzame hotspot in Groningen.


Tuinindestad (https://detuinindestad.nl/ruimte-nodig/)

Voedselbos Pluk’n

Nog even terug naar die permacultuur, want daar weten ze bij Pluk’n ook wel raad mee! René en Helena dromen van landbouw die hand in hand gaat met de natuur, zonder negatieve impact. Dit is dus precies wat een permacultuur inhoudt.

Heb je de schattige varkentjes al gezien in Westpark? Deze horen ook bij het voedselbos van Pluk’n. Deze varkens ploegen de grond op een natuurlijke manier om, zodat er bomen geplant kunnen worden voor het voedselbos. Na verloop van tijd maken René en Helena zo een prachtig bos gevuld met allerlei lekkere groenten en fruit.

Ook geloven ze bij Pluk’n dat je heus nog wel een stukje vlees kunt eten als je duurzaam wil eten. Als de varkentjes te oud zijn om het land verder te ploegen, worden ze op een humane manier geslacht en kun je duurzame vleespakketten kopen bij Pluk’n. Zo kun je met een gerust hart genieten van je varkenshaasje, want je weet zeker dat dit varken een goed leven heeft gehad!

Wil je meer weten over Pluk’n? Lees dan het interview met René en Helena op de website van Sustainable Moments.


René en Helena van Pluk’n (https://www.plukn.nl/waar-staan-wij-voor/)

Blije Bodem

De Blije Bodem wil Groningen een stukje gezonder en mooier maken. Dit willen ze doen door een zelfoogsttuin op te zetten op basis van, je raadt het al: permacultuur! Zo worden er bij de Blije Bodem bloemen, groenten en verse kruiden verbouwd. Allemaal onbespoten om zo min mogelijk belastend te zijn voor de natuur. De deelnemers van de Blije Bodem mogen zelf hun producten oogsten wanneer het hun uitkomt. Zo blijft het supervers!

Benieuwd naar wat de Blije Bodem nog meer doet en het verhaal achter deze stichting? Lees dan hier een interview met initiatiefnemer Bas van Blije Bodem op de website van Duurzaam Groningen.


Stichting de Blije Bodem in opbouw

Tiny Houses Westpark

Aan iedereen die weleens door Westpark heeft gelopen, zijn de kleine huisjes vast niet ontgaan. Tiny Houses Westpark is een burgerinitiatief dat een tijdelijke, duurzame wijk wil creëren. Het is de bedoeling dat de bewoners van de Tiny Houses elkaar helpen, maar ook een goede privé-plek hebben in hun kleinschalige woning. De huisjes worden op een duurzame manier gebouwd naar de wensen van hun bewoners. Zo zijn er bijvoorbeeld jonge stellen die wielen onder hun huisje willen, omdat ze nog niet precies weten waar ze zich willen settelen. Alle huisjes hebben wel hun duurzame manier van bouwen gemeen. Zo zijn ze allemaal van het gas af en worden er veel gerecyclede materialen gebruikt.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van alle duurzame initiatieven in Groningen. Ben je benieuwd naar de rest? Bekijk vooral onze Stadsgids en je ziet direct leuke winkels, restaurants, buurtbiebs of andere groene projecten bij jou in de buurt.

Bronnen:
https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/een-blije-bodem-op-groningse-grond
https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/start-met-iets-dat-jij-belangrijk-of-interessant-vindt-en-kijk-wat-je-daarin-kunt-verduurzamen
https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/dromen-van-een-gronings-voedselbos
https://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/watis.html
https://detuinindestad.nl
https://www.plukn.nl
https://deblijebodem.nl
https://tinyhouseswestpark.nl

Nieuwste blogs

Community

Leuk dat je meedoet!

We zijn momenteel nog druk bezig met de ontwikkeling van onze community. Het kan dus even duren voordat we van start gaan. Maar laat vooral je gegevens achter, dan brengen we jou als eerste op de hoogte.