Samen zetten we duurzaamheid op de kaart! Bekijk onze interactieve stadsgids.

Blog

Insecten en zeewier: eet jij deze duurzame toppers al?

Bij duurzaam eten denken we vooral aan vleesvervangers en lokaal verbouwde producten. Maar wist je dat we meer opties hebben? Zeewier en insecten bijvoorbeeld! Zij kunnen wel eens dé toekomst zijn van duurzame voeding!

Zeewier

Zeewier als plant draagt bij aan een gezonde oceaan, 1 maar daarnaast is het op je bord ook nog eens super duurzaam! Voor het kweken van zeewier is namelijk helemaal geen water of land nodig.

Hoe zit het dan wel?

Zeewier wordt gekweekt op de bodem van de zee, er is dus alleen zeewater en een deel van de zeebodem nodig. Daarnaast stoot zeewier geen CO₂ uit, maar zet zeewier het juist om in zuurstof! Al met al dus een super duurzame plant,2 die ook nog eens erg lekker is.

Zeewier op je bord

Zeewier zit vol met voedingsstoffen 3 en is super lekker! Maar hoe eet je zeewier nou eigenlijk? Het zit in gerechten zoals sushi, poké bowls en Aziatische soepen. Zeewier zit bomvol gezonde vitaminen, dus het is niet voor niks dat er ‘superfoods’ gemaakt zijn van algen, zoals chlorella en spirulina. Deze kun je door je smoothie of yoghurt doen! Wil je creatief bezig in de keuken? Dan kun je verschillende soorten zeewier kopen bij Aziatische supermarkten. Daarnaast verkopen de meeste reguliere supermarkten ook producten met zeewier erin verwerkt, zoals deze knapperige zeewier snacks. Enthousiast geworden? Check deze link voor meer inspiratie voor gerechten met zeewier!


Voorgerecht gemaakt met oesterzwam, eikwier (dat is een soort zeewier) en quinoa

Insecten

Naast zeewier zijn ook insecten super duurzaam! Insecten houden ervan om dicht op elkaar te leven waardoor er maar weinig ruimte nodig is om ze te kweken. Daarnaast hebben ze minder eten nodig dan andere dieren én stoten ze minder CO₂ uit. Ze zijn dus heel duurzaam, vooral vergeleken met (rund)vlees! Insecten zijn niet altijd duurzamer dan plantaardige voeding, maar hebben wel meer voedingswaarden dan de meeste plantaardige producten. Dit is waarom insecten een heel goede bron van eiwitten zijn! 4

 

Insecten op je bord

Misschien heb je op vakantie in het buitenland wel eens insecten gegeten. Maar in Nederland zijn ze ook te verkrijgen! Denk bijvoorbeeld aan producten waar insecten in zijn verwerkt, zoals crackers, tapenade en eiwitpoeders. Een meer avontuurlijke optie zijn gedroogde insecten: ideaal als knapperige topping voor salades, soepen of yoghurt!

Uitdagingen

Dit klinkt allemaal heel positief, maar we weten nog niet alles over deze producten. De universiteit van Wageningen geeft bijvoorbeeld aan dat overmatige kweek van zeewier mogelijk ons ecosysteem zou kunnen verstoren.5 Daarnaast voelen veel mensen nog een weerstand tegen het eten van insecten, omdat we dat hier in Nederland niet gewend zijn. Meer onderzoek is nodig om de toekomst van zeewier en insecten op ons bord te bepalen.

Wil jij je steentje bijdragen? Er staat nu een vragenlijst online over duurzame voeding als onderdeel van mijn master in Klimaat Psychologie, het invullen van de vragenlijst duurt nog geen 10 minuten en zou mij ontzettend helpen! Klik hier om de vragenlijst in te vullen.

Tot slot

Door klimaatverandering is de kans zeer groot dat we in de toekomst afhankelijk zullen zijn van alternatieve voedingsbronnen. Veel experts geven, op basis van hun huidige kennis,6 & 7 aan dat insecten en zeewier allebei duurzame en gezonde bronnen van voedingsstoffen zijn. Nieuwsgierig geworden? Hier kun je ontwikkelingen volgen over onderzoek naar zeewier en insecten als voeding.

Je hoeft niet bij elke maaltijd zeewier en insecten te eten om duurzaam bezig te zijn, maar het is zeker aan te raden wanneer je een alternatief zoekt voor vlees(vervangers) of een keer iets nieuws wil proberen!

  1. ‘Proef de zee: koken met zeewier – Anne Fleur Sanders & Anya van de Wetering
  2. https://foodfootprint.nl/foodprintzoeker/zeewier-kelp-rauw/
  3. Proef de zee: koken met zeewier – Anne Fleur Sanders & Anya van de Wetering
  4. T. Hofman, persoonlijke communicatie, 3 oktober 2022
  5. https://www.wur.nl/nl/show-longread/zeewier-tussen-de-molens.htm
  6.   T. Hofman, persoonlijke communicatie, 3 oktober 2022
  7. https://duurzaaminsecteneten.nl/insecteneten/wereldvriendelijk/

Nieuwste blogs